Hoe neem je een kind mee op een brommer of motor?

Brommers en motorfietsen kunnen heel leuk zijn, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn. Als je niet voorzichtig bent, kun je ernstig letsel oplopen. Dus, hoe neem je een kind mee op een brommer of motor? Hier zijn een paar tips om uw kind veilig te houden.

Om welke reden neem je een kind mee?

Er zijn allerlei redenen op te noemen waarom jij graag met je kind op een brommer, scooter of motor zou willen rondrijden. Misschien wil je er gewoon super gezellig samen met je kind en partner op uit. Gewoon lekker een vrije ochtend of middag op een brommer toeren en onderweg een terrasje meepikken.

Je zou jouw kind ook heel praktisch op een brommer van en naar school of een kinderopvang kunnen vervoeren. Of voor een bezoekje aan familieleden of vrienden. Dit is zeker handig voor als een rit op de fiets net even te ver is en een auto teveel gedoe met zich meebrengt. 

Veiligheid gaat natuurlijk boven alles!

Want hoe leuk en praktisch dit allemaal kan zijn, gaat veiligheid natuurlijk boven alles. Er bestaat in ons kikkerlandje geen richtlijn over de beschermende kleding die je ze aan kan trekken. Maar het is wel een feit dat ze wettelijk een goede passende kinderhelm voor de brommer moeten dragen. En dat ze bovendien met hun voeten bij de voetensteun achterop de brommer moeten kunnen. Dit kan bijvoorbeeld in een speciaal kinderzitje van Stamatakis zijn. Of wanneer ze groot genoeg zijn om zelf bij de passagierssteunen van de brommer of scooter te komen. 

Voor op een echt snelle motor wordt hierbij veelal de minimale leeftijd van 10 tot 12 jaar aangeraden. Het is immers een grote verantwoordelijkheid om je kind op een motorfiets mee te nemen. Want des te jonger ze zijn, des te moeilijker het is om de kortere armen goed om de bestuurder van de motor te krijgen. Een speciale veiligheidsgordel is dan een perfect idee. En leg daarnaast uiteraard ook goed uit hoe jouw kind zich achterop je brommer of motor moet gedragen.

Zorg ervoor dat je kind er klaar voor is

Weet verder dat hoe fijn een rit op een brommer of andere motorfiets ook kan zijn, je rekening moet houden met het kind. Zorg dat je kind echt klaar voor zo’n brommerrit of motorrit is. Als het kind bang is, dwing deze dan echt niet om mee te rijden.

Te veel zelfvertrouwen is trouwens ook gevaarlijk. Kinderen zijn per slot van rekening niet zo goed in het inschatten van risico’s.  Zorg er in dit geval voor dat je mini passagier zeker een respectvolle houding heeft en er klaar voor is om naar je te luisteren.

Heb regelmatig contact met het kind

En begin vooral voorzichtig met je kind achterop de brommer. Probeer voor hun eerste rit misschien een korte rit bij je in de buurt of op een lege parkeerplaats. Heb regelmatig contact met jouw kind om te zien hoe het met hem of haar gaat. En werk vervolgens langzaam naar mogelijk hogere snelheden en iets grotere afstanden.

Het rijden op een brommer of andere motor met je kind als passagier is volkomen legaal, zolang de berijders zich maar aan de gestelde regels houden. De meeste personen zullen het erover eens zijn dat het op de brommer gaan leuk is. Maar vraag voor een mogelijke rit dan wel eerst bij jezelf af, of het veilig is om dit samen met jouw kind te doen.