Thema “Vogels” voor veel kinderplezier

Kinderen zijn veelal behoorlijk geïntrigeerd door het begrip vliegen. Voeg daar de schoonheid van de veren en liedjes van vogels aan toe, en dit thema zal dan ook zeker de interesse en verbeeldingskracht van alle kinderen wekken!

Vogels zijn, ongeacht de tijd van het jaar, een prachtig onderwerp om als thema te gebruiken. In het voorjaar kun je namelijk de kuikentjes en eieren onderzoeken, of in de herfst de overwintering en het rekken van vogels naar warmere gebieden. 

De studie van onze gevederde vrienden

De studie van vogels door middel van spel en knutselen is hierbij een geweldige manier om de praktische en informatieve elementen van de wetenschap eromheen op te nemen. Dit tezamen met de fantasie aspecten die met onze gevederde vrienden verband houden. Ontwikkel met dit thema ook veel kleine vogelaars of vogelspotters! Of gewoon een natuurliefhebber. 

Buiten activiteiten met het thema vogels

Nodig de kinderen uit om met behulp van twee wc-rolletjes en wat plakband hun eigen verrekijker voor het vogels kijken te maken. Breng, indien het weer daarvoor geschikt is, buiten wat tijd door op zoek naar vogels, veren en nesten, en ontdek hoe vogels hun tijd doorbrengen. Gebruik hiervoor mogelijkerwijs een beetje vogelzaad en verspreid het buiten om vogels aan te moedigen om de kinderen te bezoeken. 

Je kunt zo’n buitenactiviteit evenzo gebruiken om vogels aan de hand van hun kleuren en vormen te leren herkennen. Neem hiervoor zeker een vogel identificatie boek en een (echte) verrekijker mee voor een nog gemakkelijker identificatie en observeer mogelijkheid.

Binnen activiteiten met het thema vogels

Gebruik de veren en andere gerecyclede materialen binnen om ambachtelijke vogelnesten te bouwen. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos en de kids zullen er ook dol op zijn!

Als het moeilijk is om veertjes en andere aanverwante artikelen uit de natuur te verzamelen, dan is vogelhuisjes schilderen een ander heel interessant idee. Met zo’n kant-en-klaar knutselpakket wordt het immers wel heel gemakkelijk om een boeiende activiteit gerelateerd aan vogels samen te stellen. En deze vogelhuisjes kunnen evenzo met heel veel verschillende technieken versierd worden, dus is het hierdoor leeftijdsonafhankelijk.

Kinderliedjes, bewegingsspel en meer over vogels

Vergeet natuurlijk ook niet om hier kinderliedjes over vogels aan toe te voegen, zoals ‘zeven vogeltjes’, ‘roodborstje tikt tegen het raam’, ‘vogeltje wiedewiet, geef mij je eitjes’, ‘twiet twiet twiet’ en nog vele anderen.

Of ga zelf als vogels bewegen. Met een achtergrond van zachte muziek met de bijzondere roep van bos- of jungle vogels, daag je de kinderen uit om ook als vogels te bewegen. Denk hierbij aan waggelen, stutten, pikken, uit een ei komen, springen, fladderen, flapperen, vliegen, zweven, neerstrijken en slapen.

Tot slot

Er zijn rondom vogels nog zoveel meer vele leuke activiteiten te verzinnen, zoals het tekenen ervan. Plus de vogel gerelateerde activiteiten lenen zich ook heel gemakkelijk voor allerlei wiskundige vaardigheden zoals tellen, sommen, sorteren, meten en het ontdekken van verschillende patronen. Keuze genoeg.